Danvikshem

  • Projekt: Möbel- och belysningsförslag och leverans.
  • År: 2015
  • Yta: 500 kvm

Om kunden

Danvikshem är sannerligen ett äldreboende utöver det vanliga. De fantastiska lokalerna med anor från 1500-talet och en fantastisk utsikt över Stockholmsinlopp och Kungliga Djurgården skapar en verkligt unik miljö.

Uppdrag

Att i konkurrens med två andra aktörer ta fram ett möbel- och belysningsförslag för en ny matsal som hade börjat projekteras. Lokalen, som var ett gammalt gym, skulle bli en högklassig matsal för såväl vanligt dagtidsanvändande som till fest. Lokalen skulle även inrymma en konferens-/mötesdel.

Projektbeskrivning

Färdigställandet av lokalen gjordes på ett mycket varsamt och smakfullt sätt då byggaren hade lyckats bevara och förstärka tidstypiska detaljer så som de höga vackra fönstren. Vår utmaning i det här projektet var att anpassa möbler och belysning efter lokalens klassiska karaktär samtidigt som vi gav den en modern fräschör och modern funktionalitet. Valet föll på enkla trästolar med skinndynor och karm för upphängning på borden. Vi valde att kombinera runda och rektangulära bord med lätt färgade linoleumtoppar för att skapa en ”värme” i rummet. Materialvalet för möblerna föll genomgående på vitbetsad ask, vi ville undvika vitlackerade möbler då det lätt slits och skapar en ”institutionskänsla”. På tema natur valde vi väggarmaturer i gjutjärn med skärmar i mässing. I taket placerade vi lampor med gröna tygskärmar invändigt utsmyckade med skogsmotiv. Vi återanvände också befintliga mässingsarmaturer för friare placering i undertaket. De mjukare sittgrupperna i lokalen valde vi att göra klassiska med en modern retrokänsla. Något vi var väldigt glada över att kunden valde var de skinnskonade speglarna. Då lokalen delvis ligger under markplan är det bara fönster åt ena hållet. Speglarna gör att man ser ut genom fönstren även när man tittar inåt i lokalen.

Danvikshem var ett väldigt roligt projekt då anpassningarna till lokalens karaktär krävde stor eftertanke. Vi vill framföra stort tack till arkitekt Marika Lundberg på Bergkrantz Arkitekter för ett bra samarbete. Marika ansvarade för den rumsliga färgsättningen, framtagningen av de fina partierna som avdelar matsalen från konferensrummet och de vackra tapeterna. Samtliga byggkontakter sköttes även av Marika och hennes goda dialog med byggarna lade väldigt god grund för oss och förenklade vårt arbete.